Julbordskryssning i gammaldags stil med Strömma

I helgen klev jag ombord på Strömma-fartyget Waxholm III för en julbordskryssning ut i Stockholms skärgård med gammaldags känsla. Av erfarenhet vet jag att dessa kryssningar brukar vara väldigt mysiga och årets variant var inget undantag. Glada leenden mötte oss när vi klev ombord liksom julpynt och trivsam stämning.

Efter att vi hängt av oss blev vi visade till vårt bord och slog oss ner. Det blev tid att prata och välja dryck samt att vi blev bjudna på ett glas välkomstglögg vilket värmde gott från kylan utanför.

Krögarparet Jesper & Maria

Jesper Taube & Maria Svensson, krögarpar på Waxholm III.

Strömmas julbord varierar lite från fartyg till fartyg eftersom olika krögarpar driver varje fartyg.
I år kan man välja mellan tre fartyg om man vill åka på julbordskryssning och på Waxholm III är det Jesper Taube och Maria Svensson som står för ruljansen både i och utanför köket.

Dryck ingår inte utan beställs separat från julbordet som annars kostar 695 kronor dagtid (lunchkryssning) och 795 kronor kvällstid (middagkryssning).

En liten välkomstlapp på bordet informerade om bästa sättet att ta sig an julbordet; i sju omgångar eller sju tallrikar. Och visst är det så.

De sju tallrikarna

För er som känner att ni vill bli påminda, här är Strömmas tips:

  1. Sill, strömming och ägg
  2. Lax och andra fiskrätter
  3. Kallskuret kött, syltor och pateér
  4. Småvarmt
  5. Lutfisk
  6. Ost och frukt
  7. Efterrätter

Brantevik och lerpotta

Så blev det vår tur att ta. Låt dig inte luras att tro att det skulle finnas mindre att välja på för att fartyget är litet! Här fanns hela nio sillsorter, sex strömmingar, ”nubbesallad” med mera. Fina sorter och mina favoriter blev chilisill, citronsill och kräftströmming. Ört- och vitlökssill var också god!

Nästa tur blev det lax på tallriken, här bjöds det på gravad, kallrökt och varmrökt, inkokt och laxsallad liksom at tdet även fanns skaldjurspaté. Mycket för fiskälskaren alltså! Lax är en favorit så dessa sorter tog jag också för mig av.

Innan jag börjar berätta om det kallskurna vill jag bara nämna att det även står flera olika slags sallader på julbordet, från rödbetssallad och potatissallad till legym och waldorf (dock har veganen inte så jättemycket mer att välja på, detta julbord är av det mer traditionella slaget).

Grisfötter och laxskinn

Som sådant kan man hitta exempelvis grisfötter, lammrulle, saltrulle, svartfot portergravad biff, oxtunga liksom paté, viltterrin, julskinka förstås och mycket mer. Dopp i grytan och laxskinn (!) finns också och jag kunde inte låta bli att undra hur de spanjorer jag hörde (och pratade lite med) tog all denna mat till sig – det måste ju vara ännu mer exotiskt för dem!

Strömmas julbord andas rustikt och gammaldags!

Jag tycker det är ett mycket trevligt upplägg och inriktning, alla julbord bör ha sin stil och med denna tur ut i skärgården på ett äldre fartyg passar detta SÅ BRA.

Tallrik eller tur 4 fortsatte med småvarmt och allt som hör därtill; köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, julkorv, revbenspjäll och olika kålsorter. Lutfisk serverades också liksom en hel del annat. Ja det var så magen stod i åtta hörn redan här!

Ost fick jag hoppa över, det fanns verkligen inte plats men bar ostbrickan såg frestande ut med sitt utbud av västerbotten, cheddar, brie, talleghio, stilton och potkes.

Dessertbord som en gammaldags julmarknad

Sista tallriken tillägnades desserterna och med tanke på det begränsade utrymmet dukades långbordet helt om inför detta. Logistiken och tempot var imponerande och snart hade lax och köttbullar dukats bort och gett plats åt ett dignande dessertbord med allsköns godsaker!

Här verkligen briljerade Strömmas krögarpar på Waxholm III. Visst hade all mat ditintills smakat bra men efter många julbord var jag särskilt mätt på mat och även less på att se alla icke-hemgjorda sötsaker. Jag kan bara svara för julbordet på Waxholm III men där var ALLT hembakt och hemalagat när det kom till julgodis och efterrätter!

Massor av gammaldags julgodis, mums!

Jag blev mäkta imponerad för jag förstår ju att köksytorna inte kan vara enorma. Och som det såg läckert ut! Håll i er så ska jag försöka få med det mesta som bordet dignade av…(men observera att det jag nämner ändå inte är allt!).

Fruktsallad och ris à la malta, chokladmousse och ingefärspäron, olika kakor och kolapaj, äppelkaka och saffranspannkaka, chokladbollar och cheesecake, nötter och marsipangodis…det var som en gammaldags julmarknad bara att här ingår det att få smaka alltihop.

Sagolikt var det och även om de var tillräckligt bra på det mesta var det här de var som allra bäst i jämförelse med de flytande julbord jag ätit i år.

Sammanfattning

Eftersom alla julbord jag ätit får betyg på fyra klassiker ska väl inte Strömma vara något undantag:

Betyg 4,0Sillen. Brett utbud, sillen hade rätt konsistens och smak och alla sorter jag smakade var riktigt goda.

Betyg 3,5Janssons frestelsen. Klassisk och lär nog falla många på läppen, såhär känner vi igen en bra Jansson!

Betyg 4,0Julskinkan. Fin och korrekt på alla vis, särskilt med en klick senap till.

Betyg 4,0Köttbullarna. Väldigt goda med bra smaksättning.

Har man bara ett par timmar och vill umgås med nära och kära, eller kollegor för den delen, utan att behöva ställa till med stort kalas på hemmaplan passar Strömmas julbordskryssningar perfekt. Utgår centralt från Nybrokajen dit det är lätt att ta sig och man är tillbaka på samma plats efter 2,5 – 3 timmar igen.

Tack till Strömma för lån av bild. Foto: Magnus Rietz.

Vardagar är man ute mellan kl. 14:00-16:30 eller 18:30-21:30 (förutom om man åker med S/S Stockholm då turen går mellan kl. 19:00-22:00).). Helger går turerna mellan kl. 13:00-16:00 och 18:00-21:00. Kryssningarna går inte dagligen (ibland antingen lunch- eller middagstur) och varje fartyg har ju inte jättemånga platser så boka snabbt om du vill testa detta! 🙂

Här kan du läsa vad jag tyckte om Strömmas julbord 2018.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier