Röda byxor

Vi har precis anlöpt hamnen i Southampton efter en magnifik Atlantkryssning med Queen Mary 2. Enligt kryssningsetiketten är det först nu vi är kvalificerade att bära röda byxor.

Röda byxor, en kod för invigda

Jag har gjort lite efterforskningar och fått fram följande. Först och främst är det en över sekellång tradition att röda byxor endast bärs av de som korsat Atlanten med båt. Tydligen anses det vara en signal till omvärlden (i alla fall de invigda) att man gjort en av de mest klassiska resorna.

En något nyare tolkning är att man dessutom själv måste ha ingått i ett seglarteam när man gjorde resan. Denna tolkning verkar dock bara vara några decennier gammal.

Ytterligare en tolkning jag sett är att det snarare är skrock och att det skulle betyda otur att bära röda byxor ombord på en Atlantkryssning. Därför anses det bäst att vänta med det tills man kommit i land.

Skrock eller inte, nu åker de röda byxorna på.

Kristofer ScheiderbauerAtlantenBloggCunardQueen Mary 2atlanten,byxor,dresscode,etikett,röd,röda byxor,skrock,traditionerVi har precis anlöpt hamnen i Southampton efter en magnifik Atlantkryssning med Queen Mary 2. Enligt kryssningsetiketten är det först nu vi är kvalificerade att bära röda byxor. Röda byxor, en kod för invigda Jag har gjort lite efterforskningar och fått fram följande. Först och främst är det en över sekellång...Kryssningar - nyheter, bra tips och råd