Nya nordiska smaker i höst hos Viking Line

32024_13077
Helstekt oxfilé rullad i viltcrisp, oxkind och murklor samt selleripuré. Foto: Viking Line.

Seafun har tidigare skrivit om Viking Lines temaveckor Pure Nordic Tastes där nordiska smaker och råvaror står i fokus. I höst återkommer temat på menyn, i en ny tappning.

Imorgon serveras särskilt inbjudna en testlunch på Mariella med en trerätters meny inklusive utvalda viner från den sicilianska vingården Donnafugata. (SeaFun kommer självklart att närvara och sedan återkomma här på bloggen och berätta om intryck och smaker.)

Ett roligt inslag under denna tillställning är konceptet Donnafugata Music & Wine Live som skapades 2002. José Rallo från vinhuset kommer inte bara introducera vinerna utan dessutom göra detta i takt till härliga jazzrytmer. José Rallo är nämligen inte bara delägare i Donnafugata utan också jazzsångerska. Om konceptet kommer att finnas kvar i någon form under hösten återstår att se.

32025_13091

Rätterna i höstens meny kommer att presenteras av souscheferna Maarit Juvonen och Hanna Suonpää från Viking Grace. Viking Line utlyste i våras en intern tävling för att uppmärksamma rederiets duktiga kockar och kallskänkor. Uppdraget var att skapa en eller flera rätter för höstens Pure Nordic Tastes-meny. Souscheferna Maarit Juvonen och Hanna Suonpää från Viking Grace stod för de flesta vinnande bidragen och får därmed, förutom att fronta Pure Nordic Tastes, en resa till restaurang Noma i Köpenhamn.

Pure Nordic Tastes kommer att finnas ombord mellan 1 oktober 2015 fram till 29 februari 2016. Såhär ser de olika alternativen på menyn ut:

Förrätter

  • Sockersaltad sik på ärtpuré med sikrom, citronmajonnäs och svartbrödssmulor eller
  • Mandelpotatis-purjolökssoppa med knaperstekt rökt sidfläsk, äppeltärningar, vattenkrasse och örtolja eller
  • Lågtempererad lax med palsternackspuré, rödbeta, laxrom och dillmajonmäs eller
  • Ölgravad renfilé med enbärspudding, lingonpuré och jordärtskockachips

Varmrätter

  • Stekt torsk med blåmusselsås, sikrom, blomkålspuré och fänkål eller
  • Älginnanlår med sky, kroppkaka, brynt smör och rostade morötter eller
  • Lättrökt norsk fjordlax med citronhollandaisesås, kroketter på kungskrabba serverat med jordärtskockspuré, fänkålscrudité samt picklad gurka eller
  • Helstekt oxfilé rullad i viltcrisp, oxkind och murklor samt selleripuré eller
  • Hjortfilé med lingonsky och rödbeta på tre sätt samt puré på palsternacka eller
  • ”Renlägg au vin” – långkokt renlägg i rödvin med pärllök, rökt sidfläsk, Norrländsk ostronskivling, rosmarin, vitlök, persilja och lapskojs eller
  • Pankofriterade kikärtskroketter med rostade morötter, cocktailtomat och soyabönsvinägrett

Desserter

  • Rårörda blåbär med blåbärssorbet och Skyr smaksatt med vitchoklad samt marängcrisp eller
  • Surmjölkglass smaksatt med citron, Hannas sockerkaka, havtornskräm och linfröflarn eller
  • Rostad nordisk müsli, myltade skogsbär med vaniljcrème och åkerbärssorbet eller
  • Karamelliserad kalvdans med hjortronmylta eller
  • Handgjorda praliner från Åland med Nordiska smaker

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier