Family & Friends för några år sedan på Norwegian Escape, Restaurang Taste.

De flesta som kryssar skulle nog säga att maten är en viktig, till och med en väldigt viktig del av en kryssning. Och det betyder inte att man måste frossa, men det man äter ska så klart smaka gott och vara inspirerande – gärna även ge lite nya dimensioner. På Norwegian Encore finns, som på alla större fartyg, ett brett utbud av restauranger och matställen. Rederiet själva räknar till 18 (de räknar även med caféer och dylikt), jag skulle säga 14.

Här nedan berättar jag om utbud och smakinriktningar generellt, vilka restauranger som kostar extra och vilka som ingår. Jag berättar också om rätter jag själv provat ombord från de olika restaurangkoncepten och vad jag tyckte. Slutligen avslöjar jag mina absoluta favoriter!

Vilka restaurangbesök ingår?

Det finns i huvudsak fem restauranger som ingår för alla utan att man behöver betala extra. Först och främst är det de tre ”huvudmatsalarna”; The Manhattan Room, Savor och Taste Restaurant. Därutöver tillkommer The Local Bar & Grill samt bufférestaurangen Garden Café. Gäster i The Haven har dessutom en egen restaurang där de kan äta plus att alla kan beställa från room service (mot en fast service avgift på 7,95 USD för mat, drycker betalar man extra för).

The Manhattan Room är störst med sina 556 sittplatser, Savor och Taste har ungefär hälften så många (ca 280) och Garden Café har 606. Maten är modern, fräsch och relativt klassisk, ibland med en tvist! jag har ätit på alla dessa restauranger på andra NCL-fartyg, tyvärr inte på Norwegian Encore.

Norwegian Encore, The Manhattan Room.

Garden Café bjuder på ett brett utbud av olika gratänger och grytor, pizza och pasta, salladsstation och frukter och mycket mer. Dessertdelen med blåbärs och citronmarängpaj, cheesecake, chokladdrömmar och annat får det att vattnas i munnen. Det finns också en mjukglassmaskin samt en glasskyl med ett par ”basic-smaker”.

Specialrestauranger

Totalt finns det ytterligare nio specialrestauranger att variera mellan om man inte har något emot att lägga till en slant för en bredare middagsupplevelse. På de flesta betalar man per rätt man väljer, precis som på vilken vanlig restaurang som helst.

  • Onda by Scarpetta – en modern italiensk matupplevelse med pasta, skaldjur och en massa annat läckert på menyn. Onda är ett samarbete med restaurangkedjan Scarpetta som finns i New York City, The Hamptons, Miami, Las Vegas, Philadelphia, New Port och London. Och nu även till havs! Onda betyder våg så detta är ”till havs-versionen” av Scarpetta.
  • American Diner – Slå dig ner i en (halv) klassisk amerikansk bil i denna typiska diner-miljö halvt utomhus/halvt inomhus och sätt tänderna i en saftig burgare eller krispig kyckling eller något annat smarrigt som de har på menyn.
  • Food Republic – Också ett restaurangsamarbete som bär samma namn som en Miami-baserad restaurang vars koncept är asian fusion och sharing is caring. Här beställer man gärna flera smårätter från iPads på bordet och delar med hela sitt sällskap.
  • Q – En restaurang som bäst beskrivs som ett Texas Smokehouse. Förvänta dig grillat kött, fågel och skaldjur med en massa annorlunda smaskiga tillbehör. Rökt, lite sött, nötigt och med någon god sås – gillar du en riktig barbecue har du kommit till rätt ställe.
  • Teppanyaki – Den japanska kocken står i mitten, gästerna sitter runtom medan han hackar, jonglerar och håller show med maten på det stora stekbordet mellan er. Att äta japansk teppanyaki style är mer än en middag, det är en hel matupplevelse!
  • Cagney’s Steakhouse – Alla carnivorers dröm! Ett äkta amerikanskt steakhouse med finare touch. Tycker du att en riktigt bra middag innehåller en saftig stek som angus beef tillagad på bästa sätt är det hit du ska gå (men om ditt sällskap vill ha något annat än kött brukar det finnas det med).
  • Le Bistro French Restaurant – Tjusig miljö med rätter som coq au vin och gratinerade sniglar på menyn (men självklart också en hel massa annat). Den som är förtjust i fransk mat och elegant stil ska styra stegen mot Le Bistro.
  • Los Lobos – Denna restaurang i lite mer robust, färgglad stil serverar mexikanska traditionella rätter som empanadas, enchiladas och tortilla soup. Mäktigt, smakrikt och med spännande inslag av exempelvis lime, ananas och jalapeño.
  • Ocean Blue – med en känd kock vid namn Geoffrey Zakarian som samarbetspartner. Här är det som namnet antyder rätter som knyter an till havet som dominerar, och man kan alltså förvänta sig mycket fisk och skaldjur på menyn. Fräscht och mestadels lätt.

Värt att nämna är också att följande restauranger har bord utomhus längs The Waterfront: Onda, Cagney’s. Los Lobos och Ocean Blue. Så är kvällen fin och du vill njuta av havsutsikt, glöm inte att be om ett bord ute när du bokar.

Onda by Scarpetta on The Waterfront, Norwegian Encore.

Kaffe, glass och sötsaker

Om du inte fått nog av sött från din lunch-/middagsmeny på någon av ovanstående restauranger så finns det flera dessertinriktade ställen ombord där man kan unna sig en godsak närhelst suget sätter in. 😉

  • Starbucks kanske framförallt är kända för sitt kaffe, men ofta är det just – sött. Gillar du din kopp toppad med kolasirap eller en stor klick grädde, är detta stället för dig. Disken man står och köar vid frestar också med allt från blåbärsscones till croissanter och annat läckert som passar till fikat.
  • Dolce Gelato är var man hittar fartygets färska och hemmagjorda glass! Hugg en strut eller bägare och svalka dig från Karibien-värmen medan du strosar fram och låter vinden leka i håret längs The Waterfront.
  • Coco’s är en destination att lägga på minnet för alla chocholics. Tryfflar, bakverk, stora glasscuper där till och med glaset är “frostat” med choklad och strössel, praline och crêpes.
  • The Bake Shop. Svag för läckra cupcakes i allsköns färger och smaker? Du hittar dem här liksom kakor och bakverk som passar perfekt till eftermiddagskaffet.

Nyhet! Onda by Scarpetta

Min korta testkryss tillät bara två middagar och en lunch, samt lite mindre mål och smakprov. Första dagen efter att jag släppt bagaget i hytten poppade jag upp till Garden Café och tog för mig lite av varje för att inte blir för mätt men ändå ”hålla ut” till middagen.

Det blev indiska grytor som jag tycker att de ofta lyckas bra med till havs, så även här, och lite tandoori chicken. Omärkvärdigt med gott. Till dessert tog jag en blåbärs- och citronpaj men den var på tok för söt, till och med för mig som ändå älskar sötsaker, så den lämnade jag efter bara en tugga.

Första middagen åt jag på Onda by Scarpetta. Jag är jätteglad att jag fick bord här eftersom restaurangen är en nyhet för rederiet och Norwegian Encore är ensamma om att ha den. Vi var ett sällskap på fyra och beställde in flera olika förrätter att dela (perfekt så att man fick uppleva flera smaker) samt varsina varmrätter och desserter.

Maten var svår att fota i det lite dunkla ljuset, men väldigt lätt att tycka om och äta. 🙂 Braised octopus, yellowtail crudo, burrata, fritto misto med mera – det fanns inte en rätt jag inte tyckte om! Särskilt föll jag för yellowtail som hade en fin touch av ingefära och bara var så fräsch!

Till varmrätt åt jag en redig kycklingfilé som jag först tyckte var smaklös (om än dock bra tillagad) men när jag fick lite av såserna och tillbehören på samma tugga ändrade jag mig – det var också väldigt gott och eftersom såserna var så smakrika var det helt rätt att kycklingen var lite mindre kryddad, annars hade det blivit för mycket ihop.

Till dessert beställde jag in en läcker och len chokladkräm i skål med olika smarriga tillbehör, verkligen tillfredsställande och så mycket att jag inte fick i mig allt (vilket är bra, finns det något värre än när portionerna är för små?).

Q Texas Smokehouse

Andra middagen åt jag på Q Texas Smokehouse, barbecue-restaurangen. Här är inredningen mer rå, cool och clean, en restaurang jag nog inte skulle klä upp mig för om jag gick hit igen (det finns lädersoffor men vi satt på enkla metallstolar).

Jag åt egentligen inte alls det man ”borde” här – med det menar jag det som var den typiska stilen för restaurangen – men jag var inte på humör för fried okra, pommes frites eller en redig köttbit. Istället fick det bli grön tomat-sallad, honungslax och brownie med glass och chokladsås till dessert.

Förrätten tog jag bara en tugga av, tyckte inte om den alls, det var någon sås på som jag inte klarade av. Varmrätten, min citron och honungsbakade lax, var jättegod. Tillbehöret jag hade valt, bakad sötpotatis med någon söt pecansås blev även den lite ”too much” för mig i de mäktiga smakerna. Desserten gick ner utan några som helst problem! 😉 Yummy!

Gillar man och ”kan” grillat på amerikanskt vis blir detta besök kanske full pott, men det menar jag att jag kanske är den typiska ”rätta” gästen för ett smokehouse. Även om stilen är cool och maten var bra så föll det mig inte riktigt i smaken, men vi tycker alla olika!

Min megalunch med lite av allt från Norwegian Encore

Ett koncept som jag verkligen gillade på min korta invigningskryssning med Norwegian Encore, var lunchen där de serverade smakprov från inte mindre än sex olika matställen ombord. Detta var en specialtillställning för media och skribenter och ett perfekt upplägg när man är kort tid ombord men är nyfiken på det breda utbudet. Lunchen hölls i The Manhattan Room och började med ett glas bubbel vilket förstås alltid är trevligt. 🙂

Luchen började sedan med Thai Steak & Noodle sallad och dumplings från Food Republic. Favorit: deras dumplings!

Näst ut var Onda som jag ju redan kände till från föregående kväll, och från dem fick vi smaka tuna sushi och mezzelune fyllda med ricotta och spenat. Båda var fina.

Från Los Lobos kom räkceviche i mexikansk stil med smak av lime och koriander, samt empanadas de carne. Eftersom jag har ätit empanadas från Los Lobos förut (på Los Lobos på Norwegian Bliss) och visste att jag inte gillar dem så satsade jag på räkorna som var mycket goda och fräscha – helt i min smak!

Från Le Bistro fick vi gratinerade sniglar och en sallad med chèvre, jag var inte jätteimponerad av någon av rätterna även om sniglarna smakade helt okej (när jag lät bli att tänka på att det var sniglar jag åt)! 😉

Restaurang Q serverade sina fulla grilltallrik Pitmaster platter med både ekrökt oxbringa, revbensspjäll, korv och kyckling samt tillbehör av olika slag såsom exempelvis majkolv, majsbröd med ost, potatissallad och bönor. Vid det här laget var jag dock redan så mätt att jag inte klarade att få ner mer, så jag avstod från detta mäktiga fat.

Det var lite synd att jag missade desserterna från The Bake Shop men jag ville gärna gå på en visning av The Haven som jag hade anmält mig till, vilket gjorde att jag fick lämna lunchen före slutet.

Sammanfattning om maten ombord på Norwegian Encore

Egentligen skulle man behöva en veckokryssning minst för att ge något klubbat betyg av maten, men man kan väl i alla fall konstatera att utbudet och stilen på restauranger är väldigt bra och brett. När det gäller priserna på specialrestaurangerna känns det som att de blivit dyrare.

Kanske är det den amerikanska dollarn gentemot den svenska kronan som slår och gör att det känns som att priserna har gått upp. Jag minns när man betalade en fast ”kuvert avgift” på restaurangerna och det inte heller var särskilt mycket. Några korta exempel från restaurangen Onda by Scarpetta; förrätter 10-15 USD, varmrätter 25-35 USD (7 USD extra för tillbehören). Desserter på Q kostade 7 USD och var generellt billigare på alla rätter.

Vill ni veta vilka mina favoriter av alla dessa koncept är i Breakaway Plus-klassen så är det nu Onda, Cagney’s och Food Republic! Och The Local förstås!

Sista målet ombord innan jag gick av Norwegian Encore: frukost på The Local!

Nu önskar jag alla en riktigt GOD kryssningsupplevelse och dela jättegärna era egna matupplevelser – bra eller mindre bra – från Norwegian Cruise Line i allmänhet och Enore i synnerhet i en kommentar. 🙂

Glöm inte heller att Seafun har en egen sida på Facebook, att vi finns på instagram (@seafun.se), twitter och Youtube. Följ oss gärna för att inte missa aktuella uppdateringar och live-sändningar från när vi är ute och kryssar!

http://www.seafun.se/wp-content/uploads/2019/11/20191102_174415_1.jpghttp://www.seafun.se/wp-content/uploads/2019/11/20191102_174415_1-150x150.jpgHeidi RovenBloggMat och dryckNorwegian Cruise LineNorwegian Encorefood,food republic,foodie,grillrestaurang,kryssa,kryssning,manhattan room,ncl,norwegian cruise line,norwegian encore,ocean blue,onda,restauranger,scarpetta,taste,texas smokehouseDe flesta som kryssar skulle nog säga att maten är en viktig, till och med en väldigt viktig del av en kryssning. Och det betyder inte att man måste frossa, men det man äter ska så klart smaka gott och vara inspirerande – gärna även ge lite nya dimensioner. På...Kryssningar - nyheter, bra tips och råd