Dela detta

visby seafun

Gotland mötte oss med sol och värme trots utlovat regn och åska. Det var den årliga Medeltidsveckans sista dag och bland alla andra turister syntes många medeltidsklädda som förmodligen alla var involverade på ett eller annat sätt med marknadsstånd, försäljning och underhållning.

Vi strosade runt bland kullerstensgränder, mysiga butiker, rosenklädda stenhus och caféer med fullbesatta innergårdar. Det var just på ett sådant vi vid lunchtid slog oss ner och beställde Gotlandsspecialiteten saffranspannkaka med sylt och grädde. Vidunderligt smarrigt, men rätt dyrt för den lilla bit man får (65 kr).

_MG_8679_1När molnen började torna upp sig gick vi tillbaka längs hamnen mot fartyget Birka och väl ombord bytte vi genast om och styrde stegen mot sol- och pooldäck. Vi var alla trötta men det var skönt att sjunka ner i det varma vattnet i bubbelpoolerna en stund, basta lite och duscha innan det var dags att fixa sig inför kvällens middag.

Vi har varit nöjda med maten varje kväll, även om varmrätterna inte alltid varit helt varma. Lite för mycket inslag av rökt fisk kan jag tycka också (varje kväll innehöll antingen förrätt eller varmrätt rökt fisk av något slag). Men i det stora hela väldigt bra (se bildserien här nedan med exempel på de för-, varm- och efterrätter som serverats).

En rolig sak var att i slutet av middagen kom kökspersonalen ut och mottog gästernas uppskattning och applåder. Just en sådan parad är ett stående inslag på de veckolånga internationella kryssningar vi gör flera gånger om året och gjort så i många år nu. Här har man helt klart tagit inspiration, roligt tyckte vi och snurrade servetterna i luften som brukligt är ute i Europa!

All personal ombord är verkligen värd  uppskattning. De har varit väldigt tillmötesgående och trevliga . Här funderade jag faktiskt också om man inspirerats av de stora, internationella rederierna för det kändes så ovant – men mycket trevligt – att de småpratade med oss vid flera tillfällen (särskilt vid frukosten) och även lyckades göra det på ett avslappnat och ”lagom” sätt.

mat birka långkryss

Efter lite taxfree-shopping bestående av bland annat Amarone-viner till specialpris och en drink i baren (allsång eller karaoke kunde vi dock inte sluta oss till då sonen sov som en stock i vagnen efter en lång dag) lägger vi nu alla våra intrycksfyllda huvuden mot våra kuddar och somnar sött i vår fina svit här ombord på Birka!

Heidi RovénBirka CruisesBirka StockholmBloggFartygHav/DestinationMat och dryckOmbordÖstersjönPool och badRederierShoppingBirka,birka cruises,gotland,kryssning,långkryss,östersjön,visbyGotland mötte oss med sol och värme trots utlovat regn och åska. Det var den årliga Medeltidsveckans sista dag och bland alla andra turister syntes många medeltidsklädda som förmodligen alla var involverade på ett eller annat sätt med marknadsstånd, försäljning och underhållning. Vi strosade runt bland kullerstensgränder, mysiga butiker, rosenklädda...Kryssningar - nyheter, bra tips och råd