Dela detta
Det var sol och 10+ när vi gick ombord för att äta julmat på Mariella!

Igår var vi på presslunch hos Viking Line och åt julbord! Det var årets första men inte det sista. 🙂 Seafun ska iväg på flera julbordskryssningar för att testa igenom utbudet och hela julstämningen på Östersjön, men mer om det längre fram.

Precis som förra året är det Svenska Kocklandslaget som har hållit i taktpinnarna när det gäller rätter och recept till Viking Lines julbord. Årets julmat har ännu mer inslag av grönt och i år är de gröna rätterna inte bara fler utan det finns även fler veganska rätter.

Sirapsstekt kålrot, bild lånad av Viking Line.

En annan nyhet är att barnen för första gången har fått ett alldeles eget julbord som tagits fram av Juniorkocklandslagets Olle Broström tillsammans med rederiets kockar. Även här med satsningar på det gröna.

Ny champagne, fin stämning

Just för julsatsningarna på barnen hade jag med mig sonen Isac, 8 år, på presslunchen. Igår förmiddag gick vi tillsammans med en grupp andra inbjudna ombord på Viking Mariella som låg inne i Stadsgården i Stockholm. Vi möttes av ett juligt dekorerat fartyg och när alla vuxna hade fått ett glas av Viking Lines nya – egna – champagne Essentiel by Essi fick sonen en fräsch jordgubbsdrink. Uppskattat!

Viking Line lanserar egen champagne, en stor nyhet! Barnen fick smaskig jordgubbsdrink!

Julen är Östersjöns viktigaste tid för rederierna och efter välkomnande och presentation av såväl champagne som julbord fick vi komma in i bufférestaurangen. Som vanligt var det stämningsfullt dukat med tomtar, frostat granris, röda lackgrytor och kristyrdekorerade pepparkakshus. Trots första dagen i november var det inte utan att man började längta lite till julen!

Vackra pepparkakshus hör julen till.

Ville Viking dök upp och gav Isac en julklapp vilket han uppskattade lika mycket som jag att återigen få träffa och byta några ord med Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget. Han berättade bland annat att de ytterligare ökat antalet gröna inslag på Viking Lines julbord men att alla julklassiker finns kvar. En nyhet är att många av förra årets vegetariska rätter i år fått bli veganska då det funnits önskemål om det.

Isac blev jätteglad för julklappspåsen han fick av Ville Viking som innehöll en massa skoj!
Fredrik Andersson är lagledare för Svenska Kocklandslaget.

Brett utbud, goda smaker

Så var det dags att hugga in; julbuffén dignade så att det nästan krävdes en minuts planering vad man skulle äta. Jag provade både sillsorter med ny kryddning/inläggning liksom det veganska alternativet med aubergine. Allt smakade mycket bra. Lax, Jansson och köttbullarna provade jag också liksom de finska lådorna och mycket mer.

Den kryddstekta laxen var tyvärr inte lika bra som förra året.
Portionerad gubbröra ska minska matsvinnet (plus att det ser trevligare ut).

Sillen hade fina smaker och bra stuns, lådorna var lite för puréaktiga för min preferens men goda, deras Janssons frestelse höll måttet men jag saknade förra årets flankstek med västerbottenkräm som jag blev så förtjust i då…men, kanske letade jag inte tillräckligt. Julbordet innehåller över 100 olika rätter!

Sillälskare har många sorter att välja på!

På dessertbordet tyckte jag liksom förra året mycket om den mjuka på gränsen till kladdiga pepparkakan som bakas enligt Fredriks farmors recept, men det fanns också brownie, lingonformar, fyllda strutar, chokladmousse och struvor samt ostar och frukt mm.

Dessertbordet var precis lagom och hade traditionella julsmaker som röd tråd.
Den mjuka pepparkakan är den bästa jag ätit!
Längst fram i bild veganska raw-bitar som finns i flera smakvarianter. Supergoda!

Bättre och roligare mat till barnen

Eftersom en av årets nyheter är barnens julbord hade vi självklart stort fokus på det. Isac lät sig väl smaka och provade både de klippta prinskorvarna som hade fått sällskap av smörstekta morotsblommor (såg mycket trevligt ut) och de olika ”bullarna” (en med fisk och en med kött).

Längst bak i bild till vänster syns de chokladstekta kycklingklubborna som jag tyckte var ett roligt grepp!

Isac som är ett stort fan av nuggets provade även julbordets vegetariska variant, och eftersom jag tjuvsmakade en bit kan jag meddela att de var riktigt goda! Lika goda som ”vanliga” om inte godare, och med perfekt krispig yta. Sötpotatis-frites blev också en favorit och för den som tycker om kycklingklubbor hade julbordets variant doppats i choklad!

Upplägg och pynt är lika viktigt för stämningen.

Ville man följa upp med mer choklad (och det ville vi såklart!) fanns en hel hylla med godis av olika slag att förse sig av på slutet. Marianne, mintchokladlinser, tryffel, fazer-godisar…det fanns en hel del smarrigt att välja på!

Godis i rader, Isacs ögon var stora som tefat och att välja var svårt!
Lycklig Isac vid ta-hur-mycket-du-vill-hyllan med godis!
En och annan bit slank ner i mammas mage också…mums så mycket gott det fanns!

Charmigt, veganskt och smakrikt får bli våra sammanfattande ord på årets julbord hos Viking Line. Jag kommer gå ombord igen för ett test till, då på Cinderella, så ni får ge er till tåls för mitt slutliga betyg…

Fakta

Kocklandslagets och Juniorkocklandslagets julbord serveras i Viking Lines bufférestauranger under perioden 16 november – 26 december på alla fartyg utom Viking Cinderella, som har sin julbordsperiod 20 november – 26 december. På Cinderella serveras också ett exklusivt julbord med skaldjur i á la carte-restaurangen Seaview. Julbordet kostar från 320 kronor inklusive dryck. Barn under 6 år äter gratis, upp till 17 år gäller rabatterat pris.

Svenska Kocklandslaget består av elva kockar och konditorer som under ledning av lagledare Fredrik Andersson just nu laddar inför Culinary World Cup 2018 som går av stapeln den 23-29 november i Luxemburg. Även Svenska Juniorkocklandslaget bestående av åtta unga kockar kommer att tävla i VM i Luxemburg under ledning av lagledare Peter Jelksäter.

http://www.seafun.se/wp-content/uploads/2018/11/MG_9230_1.jpghttp://www.seafun.se/wp-content/uploads/2018/11/MG_9230_1-150x150.jpgHeidi RovénBloggJulbordskryssningMat och dryckÖstersjönViking Linejulbord,julbordskryssning,julmat,östersjön,svenska kocklandslaget,veganskt,vegetariskt,viking lineIgår var vi på presslunch hos Viking Line och åt julbord! Det var årets första men inte det sista. 🙂 Seafun ska iväg på flera julbordskryssningar för att testa igenom utbudet och hela julstämningen på Östersjön, men mer om det längre fram. Precis som förra året är det Svenska Kocklandslaget...Kryssningar - nyheter, bra tips och råd