Birka väntar på sina nya passagerare vid Stadsgårdskajen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Åh ni skulle varit med! Ni kanske VAR med!? 🙂 Hur som helst klev vi i lördags eftermiddag iland efter 21 superjuliga timmar till havs ombord på Birka Cruises! Resan blev en riktig fullträff.

Som ni kanske läste i förra inlägget hade jag på årets testresa av Vintersmak med mig ett helt gäng. Vi har gjort denna typ av ”sällskapsresa” till havs förut, en gång bara vi ”damer”, och en gång hela familjerna. Denna gång var vi fler än någonsin; hela 24 testare mellan cirka 3 och 55 år. Sååå kul!

Fredagseftermiddag i novembermörkret – alla behövde en uppiggande kryssning! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Den första jultomten vi mötte var Rickard som kom med dryckesband och Bianka-påsar till alla barn. 🙂

Efter samling i Birka-terminalen i Stadsgården fick vi komma ombord tidigt, redan en timme innan fartyget gick. När alla var installerade i sina hytter möttes vi upp i vinbaren på Terrassen, däck 10, och startade vår mysiga fredagskryssning med en vinprovning.

Nästan hela gänget – två saknas tyvärr på denna bild.

Vinbaren på däck 10 som ”fredags-AW”

Har man inte kryssat så mycket med Birka är ju Terrassen ett fint ställe att ta intryck av. ”Det här var annat än Gotlands-färjan” var en av kommentarerna. 😉 Jag gillar verkligen Birkas vinbar. Den gör sig ypperligt bra där den ligger i anslutning till Terrassen och fungerar bra åt båda håll; som en trevlig aktivitet för gästerna och som ett sätt för personalen att visa upp favoritviner i sortimentet. Här kan man dessutom få fint vin på glas till fyndpris.

Magnus Norgren, bartender och en av cheferna uppe på Terrassen, höll i vinprovningen. Foto: Heidi Rovén.

Vi fick prova ett vitt; Sancerre Blanc Les Pierris från Roger Champoult och ett rött ekologiskt som även var KRAV-märkt; Bonterra Zinfandel. Det fina är att man efter en provning också kan få ytterligare rabatt på de redan förmånliga taxfree-priserna. Vi fick 20% extra. Som vi handlade! Det blev ju nästan halva priset mot iland!

Julbord med sagoinramning

I rätt fredagsstämning och med en lagom aptit som börjat smyga sig på lämnade vi sedan Terrassen för att ta oss ner till däck 6 och Sjösalen. Där väntade det vi alla såg fram emot och var spända på; årets version av Vintersmak. Läs mer här om årets koncept.

Klart jag ville fotas med de här glada julfigurerna! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Min äldsta son Isac fick en kram av den glittriga julgranen. 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Vi blev mötta av en alv, en levande och glittrande julgran, jonglörer, artister – och ett mäktigt sagoträd! Birkas team är skickliga på att både bygga upp fin stämning runt jul och att skapa magiskt ljus i matsalen. I år varierades det krispigt vintervita, kalla ljuset i ridåer och hängande små led-girlanger med varmt ljus runt sagoträdet. Mycket, mycket fint!

Vid sagoträdet kan man slå sig ner och fundera en stund på sakerna som hänger där, eller kanske vad man önskar sig i julklapp, eller vill ge!

Ska sanningen fram så har julbordet bantats lite för varje år. Sillsorterna har blivit några färre, man hittar inte längre patéer (en pastej dock) eller finska lådor och den kanske inte så juliga men ljuvliga oxfilén är borta. Men vet ni – jag respekterar det beslutet. Även om det säkert ligger ekonomiska skäl bakom detta så vet jag också att Birka arbetar med att minska matsvinnet. Och det är ingen vits att ställa fram mat ingen äter av.

Himmelrike för sockergrisar

Vi fick en härlig julmiddag tillsammans. Medan gycklarna jonglerade lysande rockringar och annat försökte jag själv jonglera barn, foto och film med prat och vänner samt att verkligen tänka på vad jag åt och vad det smakade. Tur att jag är van! 😉

Jag med yngsta sonen Theo, van kryssare även han (och inte sen att peka ut vilka desserter han ville ha). Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Jag blev glatt överraskad av årets sillar. Jättebra! Fina och fasta med riktigt goda smaker. Favoriterna blev senap/pepparrot, skagen och – lite otippat – chili! Totalt har de sex sorter plus en vegansill. Alla berömde laxen också och det förvånar mig inte, den är Birka alltid bra på. På fisksidan gillade jag också dill- och kaviarströmmingen.

Själv åt jag inte av kikärtssalladen eller couscousen men i sorlet kring bordet hörde jag att de var uppskattade. Den saffranskokta nakenhavren med aprikos, chili, koriander och persilja var ny för mig och ett kul inslag. Jag gillade den! Julmat behöver sällskap som lättar upp.

Årets version av Jansson var turligt nog inte underkokt som förra året, kanske snarare det motsatta men mycket hellre det. Fin smak och rätt sälta! Jag tyckte också mycket om rotfruktsgratängen liksom den bakade fläsksidan med honung, soja och ingefära som jag vill minnas att de haft flera år nu. Den är toppen!

Den genomgående solklara favoriten var annars det honungsglaserade kalkonbröstet med apelsinpepparsås. ALLA nämnde den som favorit. Lutfisk fanns också liksom julskinka, prinskorv och ombord-rullade köttbullar förstås och mycket annat, exempelvis veganrätten ugnsbakad rotselleri med hasselnötsemulsion.

Ostbordet var stort och generöst men jag hade tyvärr inte plats, men jag såg andra vid vårt bord som njöt även av detta utbud. Bra! Som avslutning föll jag som en fura för de smarriga kakorna sirapsbit och mjuk pepparkaksbit. Mums! Att de har kvar sitt godisrum var vi också mycket glada för. Jag tog faktiskt inte så mycket men det är väldigt mysigt som idé och koncept! Och barnen, ja alla barn vi hade med på resan var ju i himmelriket förstås! Att de tagit bort de stora Anton Berg-chokladkakorna de hade första året kan jag förstå, måste varit dyrt! Men de får gärna ta tillbaka polkagrisarna för att sätta lite mer julprägel på godisutbudet. Eller ha skumtomtar, ischoklad eller något annat juligt.

I julbordet ingår också drycker som öl, vin, julmust med mera. Och underhållning som vi redan nämnt! 🙂

Julcirkus i Backstage

Med mätta och lyckliga magar lämnade vi nog Sjösalens julbuffé sista av alla tror jag. Barnen hade redan sprungit i förväg till Backstage där julshowen Christmas Circus hade dragit igång. det vill säga den första av två under kvällen (19.15 och 21.00).

Showen var riktigt bra i år; lekfull, glad och fartfylld med glitter och fem duktiga artister på scen samtidigt. Här kompletterades de tre skönsjungande artisterna av akrobatik och skojiga, färgsprakande inslag. Just att det var några fler tyckte jag gav ett lyft till underhållningen, det blir ett maffigare intryck. Birkas scen är ju inte stor, så något storslaget kan det ju inte bli. Å andra sidan är det deras styrka: att det blir mysigt och nära.

Medan barnen såg på bio i ett av konferensrummen satt vi vuxna i en av soffgrupperna utanför och umgicks. Några av oss tog en planeringsrunda i taxfreen och vi hann även lyssna lite på karaoken där faktiskt ett av barnen i vårt sällskap gick upp på scen och ÄGDE. Så modigt! Han sjöng Lalehs låt Goliat och gjorde de riktigt bra! Åh vad vi klappade! 😀

Sedan började mina ögonlock klippa. Lillplutten sov redan i vagnen. När vi kom till hytten var det så mysigt att krypa ner mellan lakanen, slötitta på en film vi sett förut en stund innan det var dags att släcka.

Lyxfrukosten – även den en fullträff

Nästa morgon hade vi den bästa frukosten någonsin tror jag på Birka! Under åren har de testat lite olika koncept känns det som och inte riktigt hittat hem. Lyxfrukosten (som ju ingick eftersom vi hade lyxhytt) har serverats i den inre delen på Compagniet, med varma alternativ vid bordet, och såväl flingor som omeletter har sett olika ut under årens lopp.

Nu har de hittat hem. Jag valde bara några få saker men i mitt tycke de godaste: en färdigstekt perfekt omelett med några bitar salmalax på plus en skiva rågbröd med skagenröra, och så en kopp dubbel espresso till det. Det är morgonlycka för mig! För den som inte visste, så anses Salma vara den finaste laxen som skärs ut för hand från lax som levt och växt fritt och naturligt längs den norska västkusten. (Jag kollade priset på nätet hos en stor matvarubutik, de tog över 500 kronor kilot. Lyx med andra ord!)

Dag för julbad!

Mätta och belåtna, igen, smälte vi maten en stund innan det var dags för nästa programpunkt: bad! Till alla barns (och några föräldrars) lycka får jag väl tillägga! På Terrassen finns ju både en ”stor” pool som håller 24-25 grader och en jacuzzi som är varm och skön. Man köper sig en sol och pool-timme (de har ju stora artificiella solar också) innan man får lämna plats åt någon annan. Pris 120 kr för vuxna och 60 kr för barn. I omklädningsrummen finns bastu, dusch och handdukar håller de med också. Har man glömt badkläder finns det att köpa.

Här har även Kristofer fastnat på bild. 🙂

Medan ”gänget” badade jobbade jag. Japp! Så är det att vara kryssningsskribent! 😉 Men jag passade också på att göra våra vininköp i baren samt shoppa loss i taxfreen. Innan vi var framme samlades alla på lite olika håll i lobbybaren och tog en smörgås, en yoghurt, en banan…ja något för att få lite energi för hemfärden.

Klockan 14 la Birka till vid Stadsgårdskajen igen och det var ett lite matt men lyckligt gäng som klev av, nöjda och fulla av intryck.

Tack vänner och tack Birka Cruises för ännu en trevlig kryssning! Denna var en fullträff och seglar definitivt upp på topplistan över de bästa vi gjort med rederiet! Ni som ännu inte fått nog av jul på Birka efter detta långa blogginlägg kan dessutom se en film från vår julkryssning här:

http://www.seafun.se/wp-content/uploads/2019/11/20191122_200400_2.jpg?v=1574690781http://www.seafun.se/wp-content/uploads/2019/11/20191122_200400_2-150x150.jpg?v=1574690781Heidi RovenBirka CruisesBirka StockholmBloggJulbordskryssningÖstersjönBirka,birka cruises,julbord,julbordskryssning,julkryssning,julmat,östersjön,vintersmakÅh ni skulle varit med! Ni kanske VAR med!? 🙂 Hur som helst klev vi i lördags eftermiddag iland efter 21 superjuliga timmar till havs ombord på Birka Cruises! Resan blev en riktig fullträff. Som ni kanske läste i förra inlägget hade jag på årets testresa av Vintersmak med mig...Kryssningar - nyheter, bra tips och råd